Testi-Lelki Egészség

Valamikor nagyon régen, értsd cirka 30 évvel ezelőtt azt tanultam, hogy az egészség kulcsa a test, a lélek és a szellem harmóniája. Ez még akkoriban volt, amikor még nem voltak okos telefonok, a jógaórák 3 órásak voltak, és az Elixír magazin fekete-fehérben készült. Ha meditációra vágytunk, Buddhista közösségbe mentünk, és ha az étrendi innovációra, Amerikából érkezett az étrendguru. Egy korszak nyitánya volt, ahol a tudomány és a spiritualitás megfért egymás mellett.

Eltelt így egy évtized, és megértettem, hogy a spiritualitás önmagában nem oldja meg az életet, aki harmóniára vágyik, annak meg kell ismernie az emberi természetet.

Így választottam iskolát, ahol megtaláltam azt a fogalomkört, ami életem és hivatásom alapkövévé vált: Az egészség akkor teljes, ha magában foglalja a fizikai egészséget, a lelki egészséget, a szellemi egészséget és a szociális egészséget. Így lett teljes a kör.

A fizikai testünk

Az érzelmeink

A gondolataink zárt rendszere

Az emberi kapcsolataink

Visszatekintve ennek a megértésével integrálásával és átadásával telt az elmúlt 3 évtized. A fizikai egészség tekintetében személyesen is érdekelt lettem, mivel gyermekeim megszületése után egy autoimmun betegség söpört végig az életemen, és mivel nem létezett olyan gyógyszer, ami ebből kigyógyított volna, nem volt más út, mint megtalálni azt a funkcionális táplálkozást és teljes körű életmódot, ami helyreállítja a saját testem alapállapotát. 2 évig tartott, de ma már elmondhatom, hogy sikerült. Újra egészséges vagyok.

Érzelmeink és gondolataink számomra egységet alkotnak. 

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Mi van előbb, a gondolat vagy az érzelem?

Nos, a válasz ma már mérhető és megfigyelhető, az agy mélyebb rétegeiben, a tudatalattiban (ami valójában az agytörzs) megjelennek érzelmek, benyomások, emlékek, tanult reakciók, és ezek formálják gondolkodásainkat, szokásainkat és cselekedeteinket.

Minden döntésünk mögött érzelmek egész hálózata áll, és minden döntést valamely cselekedet követ.

Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaid!

Ügyelj szavaidra mert azok szabják meg tetteid!

Ügyelj tetteidre, mert azok szabják meg szokásaid!

Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemed, és

Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg a sorsod!

Outlaw Frank

Szociális egészség, avagy emberi kapcsolataink, párkapcsolat

Párkapcsolatot tekintve lázadó vagyok. Kétszer váltam el. Ha az egész életen át tartó házasság titkát keresed, azt én nem tudom. Amit biztosan tudok, hogy egyetlen abszolút titok létezik a sírig tartó házassághoz: ne váljatok el, amíg mindketten éltek. 

Valójában az emberi faj poligín.

Ez nem azonos a poligámiával, vagy a poliamóriával.

A poligínia azt jelenti, hogy egymást követő monogám kapcsolatok.

Nincs olyan, hogy párkapcsolat. Nincs olyan tárgy, vagy eszköz, amit megfoghatnék, és letehetnék az asztalra, hogy tessék ez itt egy párkapcsolat. Vagy éppen házasság.

Ami van, az két ember viselkedése egymással. És döntések. Minden egyes nap minden egyes percében döntünk.

Döntünk abban, hogy elköteleződünk-e (vagyis elviseljük a másikat, amikor nem úgy viselkedik, ahogy mi elvárjuk), vagy továbbmegyünk.

Döntünk abban, hogy figyelembe vesszük-e egymás szeretetnyelvét.

Döntünk abban, hogy megbeszéljük-e a közös játékszabályokat.

Döntünk abban, hogy elmondjuk-e, ha nem vagyunk jól valamiben.

Döntünk abban, hogy tudunk – e érzelmi intimitásban megnyílni.

És döntünk abban, hogy végighallgatjuk-e a másikat, és hogy ez tud-e érzelmi kommunikáció lenni hibáztatás nélkül.

Tulajdonképpen az érzelmi intelligenciáról beszélünk, de mint minden, ez is fejleszthető.

A kinyílt, önfeledt szexualitás már csak ezek után tud megérkezni. De a gátlások nélküli szex, a többszörös orgazmus már egy külön történet.